SEPTEMBER | Winneth Sala

1 sep 2016 | Beelden, Dieren, Driedimensionaal, Sculptuur

Winneth Sala (1944)
In 1985 studeerde Winneth Sala in de richting Beeldhouwen en Tekenen af aan de Academie voor beeldende kunst (AKI) in Enschede. 
Haar opleiding verkreeg ze door 4 jaar te werken bij een beeldhouwer-bronsgieter in Hengelo. Sindsdien werkt ze als vrije kunstenares, voert werk in opdracht uit. Als gietproces past zij de –Cire-perdue- methode toe. Haar werk is niet onder één stijl te noemen. 
 

2014-04-01 16.38.52


Het werk van de bronsgietster Winneth Sala vormt in feite een optocht: “Brons – Uitgelicht”. Een optocht gekenmerkt door eenvoud, fragmentarisch en gevuld met symboliek, waarachter emotie, idee, concept schuilgaan. Allerlei vehicles, dieren, boten, karren, figuren vormen één geheel. Een levenstocht waaruit plots of geleidelijk elementen verdwijnen, worden vervangen, nieuwe ontwikkelingen aantreden. Dingen komen, dingen gaan. De bronskleurige verzameling objecten bevatten stuk voor stuk een eigen ziel. Ze intrigeren, omdat de stoet telkens wijzigt, maar voor de beschouwer niet tastbaar waarneembaar is. Wat men ziet is het NU.

oerpaard 55 x55 cm


 ‘Onder invloed van de stilte ontstaat een leegte, die ontvankelijk maakt voor een ieder die mij lief is, mijn paard, de natuur in de meest wijde vorm. De drang om hieraan vorm te geven uit zich in deze periode in het maken van bronzen. Het zelf gieten is een belangrijk deel van het wordingsproces. Alle elementen weerspiegelen zich in het zelf gieten. Het creëren, de lange weg van techniek. Vuur, ledigen, weer tot vaste vorm komen. Een cyclus die steeds herhaald wordt. Echter altijd nieuw en anders’.