MEI | Yvonne Struys

24 apr 2018 | Nieuws

 

Yvonne Struys , werk

de geheimen , de lagen , de mysteries

de ruigheid , het handschrift , de kleur

de oppervlakte , de diepte , de geur

Al geruime tijd gebruik ik natuurlijke materialen. Doorleefd en gebruikt materiaal dat al een geschiedenis van zichzelf heeft inspireert me, en daar voeg ik mijn beeldende elementen aan toe. Zo ontstaat een nieuw verhaal.

legendes , mythologie , sagen

geschiedenis , geschiedschrijving , metafysica

gelaagd , magie , lijden

bezwering , sjamaan , toeval

Het materiaalgebruik van Yvonne Struys is onlosmakelijk verbonden met de inhoud. Maar het gaat verder. Een bepaalde symnetrie , ritmiek en verhaal zijn een andere laag. Taal en taaltekens zijn belangrijke elementen. Haar voorliefde voor oude, doorleefde en gevonden materialen met een geschiedenis van zichzelf komt in veel werken terug. In al de werken van Yvonne Struys speelt ambachtelijkheid een rol. Dat zit in het onderzoek en het zit in de reizen in tijd en plaats. Met veel geduld wordt laag voor laag voorbereid, aangebracht , bewerkt , aangevuld. Het zelf scheppen van papier , beschilderd en bewerkt , dat wordt toegepast bij objectachtig , plat werk. Het is soms bijna monniken- of beter nonnen-werk. Aan meerdere werken tegelijk wordt gewerkt en uiteindelijk zijn zij klaar om tentoongesteld te worden.

Het werk van Yvonne Struys is een ontmoeting , een confrontatie ook , met een geheimzinnig gebied dat op de drempel lijkt te liggen naar een achterwereld. De achterwereld waar de sterfelijken van denken te weten wat zich daar afspeelt , terwijl de wezens , de goden van deze wereld , naar ons kijken.