MEI JUNI | nora van klingeren en mirjam de nijs

2 mei 2019 | Nieuws

11 mei t/m 9 juni :

Zachte kracht

In deze duo- expositie verbeelden Nora van Klingeren en Mirjam de Nijs zowel samen als individueel zachte kracht.
Mirjam maakt beelden van steen, zowel harde stenen met een zachte uitstraling en zachte stenen met een sterke aanwezigheid.
Nora maakt wandtextiel van vervilte wol en zijde, een zacht materiaal maar met krachtige beelden van mannen, vrouwen en landschappen.

Nora van Klingeren

Foto : Walter Blazer

Nora maakt haar vilt zelf.
“Mijn werk begint altijd met iets waardoor ik geïnspireerd raak. En daarmee komt dan gelijk de titel. Vervolgens bedenk ik wat ik ongeveer wil maken en maak daar een ruwe schets van.
Je zou kunnen zeggen : het verhaal dat ik wil vertellen. Vervolgens ga ik aan het werk, het zeefdrukken van de zijde, het schilderen van de zijde, het neerleggen van zijde en wol en tot slot het aan elkaar vilten.
“Ik wil graag dat niet alleen het totale beeld iets vertelt maar dat ook kleine stukjes bij nadere beschouwing interessant zijn.”
Veel van de werken zijn in een stalen lijst vervat.
“Ik vind de combinatie van het harde staal en het zachte vilt mooi. Ik wil deze combinatie in de toekomst verder uitdiepen tot een mooie balans tussen staal en stof ontstaat.”
Nora van Klingeren is opgeleid als architect, maar ze is de managementhoek ingerold. Na jaren in het projectmanagement te hebben gewerkt heeft ze een zijstap gemaakt naar meer handmatige creatieve arbeid. “Bij de vrije academie heb ik nog een aantal jaren keramiek gedaan. Maar het had ook zijn beperkingen; ik hou wel een beetje van groot werken, dan moest ik met ondersteuning werken en had ik een grotere oven nodig. Toen ben ik 2 jaar gaan lassen bij de vrije academie, ik hou van staal. Ik had ook een idee voor een lijn van vrolijke herensokken. Daardoor stuitte ik op het vilt. Ik ben toen een cursus vilten gaan doen, dat vond ik zo’n leuk proces dat ik daar mee verder ben gegaan.
Op het textielvlak is ze in wezen autodidact, maar de vorm en de verhoudingen komen uit de Bouwkunde. Ze volgde diverse cursussen, zoals bij Ria van Els, Claudy Jongstra en Gil de Vloo
en neemt natuurlijk vanuit Bouwkunde gevoel voor vorm mee.
Ze maakt ook sjaals van zijde. En ze maakt lijkwades toegesneden op individuele behoeften.

Mirjam de Nijs

Foto: Walter Blazer

Mirjam maakt abstracte beelden van steen waarin behalve kracht ook zachtheid schuilt. De beelden getuigen van hun natuurlijke oorsprong. De beeldhouwster benadrukt het eigen karakter van de steen. Daaraan voegt zij vanuit een artistiek proces cultuur toe die expressief is en veelzijdig. Herkenbaar als haar handschrift in steen. Beweging is een belangrijk thema in het werk van Mirjam, net als verbondenheid. Opvallend is de grote diversiteit aan steensoorten; van Albast, Marmer, Hardsteen tot Graniet. En een grote verscheidenheid aan toepassingen en formaten. En een verscheidenheid aan toepassingen en formaten: grafbeelden en monumenten, miniaturen en handzame binnen- en buitenbeelden.
De beeldhouwster is sinds 30 jaar gefascineerd door beeldhouwen in natuursteen. Ze begon als jonge vrouw en heeft zich via een studie, een relatie en als moeder van 3 kinderen ontwikkeld. Vormgeven in natuursteen is al die tijd rode draad in haar leven, waarbij abstracte beeldtaal expressieve vrijheid geeft. Verrassend is dat de beelden ruimte bieden als ze in de dagelijkse realiteit geplaatst worden, alsof ze een dimensie toevoegen. Mirjam de Nijs heeft een atelier gebouwd op Zeeburgereiland, aan de rafelrand van Amsterdam, waar zij buiten kan werken onder een glazen dak. Daar begeleidt zij ook cursisten in hun eigen creatieve avontuur in steen.

Meer weten? Bel of email:
nora@vanklingeren.nl 06 54 617 914 www.noravanklingeren.nl
info@beeldenvansteen.nl 06-40075544 www.beeldenvansteen.nl