MAART | Pieter Heiliegers gastconservator

13 feb 2017 | Beelden, Driedimensionaal, Fotografie, Illustratie, Landschap, Sculptuur, Tweedimensionaal

 

KC de Kolk opent het expositie seizoen 2017 met een tentoonstelling samengesteld door gastconservator Pieter Heiliegers, burgemeester van Haarlemmerliede. Hij selecteerde uit zijn prive-collectie de werken van 4 kunstenaars: Esther van der Wallen, Marinus Fuit, Jan Jacobs Mulder en Klaas Gubbels. En nodigde hen vervolgens uit de tentoonstelling aan te vullen met meer werk van hun hand.

Wij nodigen u van harte uit voor de officiële opening op zaterdag 4 maart om 14.30 uur. Voorafgaand aan de opening speelt het Cipressen strijkkwartet een benefiet concert ten bate van de galerie. In de Oude Kerk, Kerkplein Spaarndam West om 13.30 uur. Entree €10 (of meer bij wijze van donatie).

 

Screen Shot 2017-02-13 at 20.09.45

Jan Jacobs Mulder maakt maskers, tekeningen, sculptures en projecten in de openbare ruimte. Over zijn sculpturen zegt hij: ‘Mijn sculpturen definiëren ruimte niet op grond van hun volume. Ze maken elke ruimte speciaal met hun muzikaliteit. 

 

Screen Shot 2017-02-13 at 20.02.31

Esther van der Wallen, fotograaf

Fotograferen is voor Esther van der Wallen een tweede natuur. Zij is gespecialiseerd in portret- en reportage (straat)fotografie, In haar autonome fotografie gaat het om een spel van licht en donker waarbij zij het onderwerp vaak dicht op de huid zit. Zo dicht dat het soms bijna abstract wordt en door de uitsnede een geometrische spanning ontstaat. Door het toepassen van bewegingsonscherpte en/of een grove korrel wordt een spannend en uitdagend beeld gecreëerd. De serie foto’s die Esther in het kunstcentrum de Kolk exposeert laat vrouwen zien op een manier waarbij het gevoel van de kijker wordt geprikkeld. 

 

theepotten

Klaas Gubbels is zonder twijfel een van de populairste beeldende kunstenaars in Nederland en behoeft bij velen van u nauwelijks meer introductie. In zijn werk figuren veelal koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden. In verloop van tijd werd zijn werk steeds abstracter.

 

Industriële objecten in kuststrook

Marinus Fuit maakt werken in gemengde technieken op papier en daarnaast grafiek. Expliciete vormen, gedeeltelijk geabstraheerd, scherp begrensd, laten in zijn werk juist daardoor ruimte voor datgene waar het hem uiteindelijk om gaat: het voelbaar maken van het metafysische van het bestaan. 

drieluik verkleind

drieluik2 verkleind

tekeningen Jan J Mulder verkleind

JJ Mulder verkleind

Gubbels aquarel verkleind

fuit verkleind

foto's Walter Blazer

foto’s Walter Blazer