MAART | Alice Brasser

27 feb 2018 | Nieuws

Alice Brasser woont en werkt in Haarlem. Haar werk is opgenomen in bedrijfscollecties en in vele particuliere collecties in binnen- en buitenland. In september 2017 verscheen een publicatie over haar werk met de titel Gedroomd Land. Dit boek toont een overzicht van haar tekeningen en schilderijen van de laatste tien jaar.

Het hoofdthema in de schilderijen en tekeningen van Alice Brasser is het landschap. Bomen, grassen, velden, bloemen, nacht en schemer, reflectie, weerspiegeling. licht en schaduw zijn steeds terugkerende motieven. Soms wordt er ingezoomd, andere keren is het landschap weids. Vaak verschijnen er mensen of zijn er sporen van menselijke aanwezigheid en worden de voorstellingen verhalend. Opvallend in haar werk is de intensiteit van kleur.

“In de schilderwereld van Alice Brasser ervaren we de verveling van rondhangende jongeren, weelderige struiken op een oude betonplaat, witte bloemenweiden, schimmige onderonsjes in een bos, een zwarte divan met uitzicht op een donkere stad, en een broeierig tafereel bij een rivier (…)

Uit het artikel “Opgeruimd land is het einde van de fantasie” van Jaap Timmers in het Haarlems Dagblad, op 16 september 2017 :

“Over de kunst van Alice Brasser is veel te zeggen. In haar schilderingen neemt de natuur terug wat haar toekomt en manifesteert zij zich glanzend en in wonderlijke tinten.(..) De werken laten een verbluffende indruk achter. Het woord schoonheid alleen is niet toereikend om ze te karakteriseren.’

Dit artikel verscheen tijdens een grote overzichtstentoonstelling “Gedroomd Land” in Castellum Aqvae in Bloemendaal, september 2017