juni – juli | SEM LEUTSCHER

28 mei 2019 | Nieuws

te zien in galerie De Kolk 15 juni t/m 14 juli

Sem Leutscher

Precious Cargo

porseleinen vazen

Als ontwerper specialiseer ik me in het vormgeven van research, het vertellen en visualiseren van een verhaal. Door details te zoeken en in te zoomen geef ik het grotere verhaal vorm om zo onze huidige consumptiemaatschappij uit te dagen en de waarde van dingen te bevragen. Juist als ontwerper voel ik me verantwoordelijk voor de producten die ik ontwerp. Duurzaamheid en levensduur staan bij mij dan ook hoog in het vaandel.

Precious Cargo is het project waarmee ik in 2018 ben afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en vertelt het verhaal van de vervuiling door de scheepvaart en het transport van producten. De iconische vorm van de 17e eeuwse geïmporteerde vaas laat opnieuw het verhaal van wereldhandel en transport zien, maar dan juist de vervuilende kant ervan. De porseleinen vazen zijn gedecoreerd met koolstof en dragen elk een unieke illustratie van een bestaand vrachtschip.

In de 17e eeuw begonnen koloniale handelaren met het verschepen van hun waren over de oceanen. De lange, gevaarlijke reis bepaalde de prijs van de producten : kopers betaalden meer, juist omdat deze bijzondere producten van ver kwamen. Het was een delicate balans. Nu is deze balans verstoord: producten van over de hele wereld zijn tot onze beschikking voor lage prijzen.
Is dit positief, of vertelt het ons alleen maar hoe onachtzaam consumentisme ons gemaakt heeft ? De porseleinen vazen zijn een verwijzing naar het verleden en herinneren ons aan de werkelijke prijs van het verschepen van producten.

“De link tussen massaconsumptie en vervuiling is hier zwart op wit.”