JUNI | JJAMMS : aureen harthoorn

22 jun 2018 | Nieuws

Lagen en landschappen – Aureen Harthoorn

In 2016 heb ik bij het Grafisch Atelier Haarlem de grafische technieken ontdekt. De inkt en de technieken dwingen mij tot een zorgvuldige opbouw in lagen. In tegenstelling tot mijn schilderwerk wordt spontaniteit op deze manier tot een minimum teruggebracht.
Tenminste dat dacht ik…. Maar tijdens het snijden in het hout of linoleum, het mengen van de inkten en het drukproces gebeuren weer veel onverwachte dingen.

De natuur en een Japans kleurenboekje zijn mijn inspiratiebronnen in de serie ‘Lagen en landschappen’. De tijdens het treinreizen en wandelen opgedane beelden en indrukken verwerk ik in houtsnedes en linoleumsnedes. Onverwachte sferische landschappen ontstaan in inktdruksels. Lagen en landschappen zijn mijn uitdaging in 2018.

Sinds 2012 werk ik als tekenaar, schilder en illustrator. Ik maak autonoom werk en illustraties in opdracht.
Het hoofdmotief in mijn autonome werk is lichaam en geest en ik werk met verschillende materialen en lagen op papier. Het papier is niet alleen drager maar heeft net zo’n grote rol als verf, houtskool of inkt.
In de illustraties voor kinderboeken speelt de sfeer van het verhaal de hoofdrol en komt humor op een goede tweede plaats. Op basis van de te illustreren tekst kies ik voor een stijl en techniek.
Mijn werk kan schilderachtig, ijl of robuust zijn. Ik gebruik verschillende technieken en materialen als ballpoint, acrylverf, aquarel, potlood, houtskool, inkt en krijt.