JULI | yura karagjozova

11 jul 2018 | Nieuws

zaterdag 14 juli  12.00 uur

OPENING

solotentoonstelling van werk van de Bulgaarse kunstenares  

YURA KARAGJOZOVA

de opening wordt luister bijgezet door zangeres Julia Scepanovic

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Yura Karagjozova werd in 1928 geboren in Bulgarije. Ze was ooit een begenadigd schilder. Nu maakt dementie dat zij nauwelijks nog weet dat zij er is. Ze woont ze in Woon- en Zorgcentrum “De Schutse” in Amsterdam. Daar deelt ze haar kamer met haar schilderijen, die netjes tegen de wand staan, en haar vele schetsboeken.

Yura groeide op in Bulgarije en studeerde af aan de Kunstacademie in Sofia. In 1976 ging ze in Nederland wonen en werken. Over haar vroegere leven in Sofia is weinig te achterhalen. Door haar werk komen we een beetje te weten over haar wereld in het verleden.In Bulgarije ontwierp zij boekbanden en illustreerde zij boeken. De schilderijen die ze later in Nederland maakte laten zowel Bulgaarse als Nederlandse motieven zien. Ook verraden haar schilderijen beïnvloeding door de tradities van iconenschilders.

Omdat zij geen familie meer heeft dreigt haar werk in de vergetelheid te raken. Met deze expositie wil galerie de Kolk haar werk onder de aandacht brengen en ertoe bijdragen dat het een goede bestemming krijgt.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++