juli agustus | INGE EVERS en KLAAS KAMPHUIS

14 jul 2022 | Nieuws

23 JULI T/M 21 AUGUSTUS 2022

INGE EVERS

KLAAS KAMPHUIS

 feestelijke opening
zaterdag 23 juli      16.00 uur
door Adine Mansholt

( SCROLL NAAR BENEDEN VOOR FOTO’S VAN DE OPENING )

 

FINISSAGE ZONDAG 21 AUGUSTUS 16.00 UUR

MET :

Slagwerker Jan La-Haye

zijn zoon David 

saxofonist Ties Mellema

in de Oude Kerk achter de galerie, in Spaarndam.

Inge Evers is de Nederlandse “Grande Dame” van het vilt. Al in de jaren ’70 van de vorige eeuw reisde ze naar traditionele viltlanden en leerde het vilten van de grote viltmeesters aldaar en werd zo de grondlegger van het moderne vilten hier. Voor Inge is het vilten altijd en nog steeds verweven met haar hele wezen:
“Al ruim 45 jaar ben ik in de ban van vezels. Tijdens mijn reizen in Georgië, Turkije, Mongolië en Turkmenistan leerde ik veel over de traditionele viltkunst. Studiereizen in de Verenigde Staten en Japan verdiepten mijn kennis van het maken van papier.
Ik vertrouw op het proces waarbij ik vanuit verbeeldingskracht vormen onder mijn handen laat ontstaan terwijl ik experimenteer.”

Spelenderwijs Binnenste Buiten.
Mijn werk ontstaat uit het spelen met vezels en textiele materialen. Dankzij viltende en papierscheppende voorouders kan ik kiezen uit een groot arsenaal. Ik werk in stilte. Zo kan het werk uit zichzelf te voorschijn komen. Het kijkt me aan. Ik hoef het alleen maar te verwelkomen. Soms verrast het me. Zo ontdekte ik na het verknippen en omkeren van een grote gesloten vorm, dat de binnenkant me meer raakte. Kunst is veranderen.                                                   www.evers-in-vezels.nl

Inge Evers in haar atelier in gesprek met Johanna van Steen : klik hier

Klaas Kamphuis is een beeldhouwer ‘pur sang’:

In Nederland verwierf hij enige bekendheid met zijn paardengroep op Terschelling ter gelegenheid van Oerol 1989. Op verschillende beeldhouwsymposia in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland en Japan maakte hij grote  houten beelden en nam deel aan meerdere groepstentoonstellingen in Nederland.
In zijn beelden lijken het ongepolijste, de kracht van het hout en de constructie de uitdrukking te bepalen; terwijl dat in de tekeningen het subtiele, de directheid van het handschrift en de meestal aan de natuur ontleende onderwerpen zijn.

Een video van Klaas aan het werk :     https://youtu.be/BT68D6VeOK8

 

 

“niet de natuurgetrouwe weergave van het onderwerp is voor mij van belang, maar de lyrische weerslag daarvan in het tastbaar geworden, gekozen materiaal. In al het werk, zowel het grote als het kleine, streef ik naar een lyrische abstractie, soms melancholisch, en altijd krachtig in zijn subtiliteit.”       http://www.klaasbeelden.nl