JUBILEUMEXPOSITIE

14 aug 2017 | Nieuws

 
JUBILEUMEXPOSITIE : zaterdag 9 september t/m zondag 8 oktober 2017
 
Oprichter Peter Balm stelde voor het 10-jarig jubileum van de Kolk een expositie samen van vijf van zijn favoriete kunstenaars, die ooit in de galerie geëxposeerd hebben: Ad Brand, Herman van den Heuvel, Mary Kuiper, Cees Smit en Lieneke van der Velde.
 
OPENING JUBILEUMEXPOSITIE 
ZATERDAG 9 SEPTEMBER 16.30 UUR
 na afloop van het optreden van het AMSTEL SAXOFOON KWARTET om 15.00 uur in de muziektent
 
ZONDAGMIDDAGSALON : 24 SEPTEMBER 15.00 UUR
in de Oude Kerk, met cultuurfilosoof Otto van Veen 
 
Fotograaf Ad Brand keert bij het bewerken van zijn foto’s terug naar associaties die hij had toen hij met de zoeker van zijn camera een uitsnede van zijn onderwerp koos en afdrukte. Hij verandert de kleur, of combineert zijn onderwerp met een ander beeld, maakt spiegelingen of speciale effecten. Het resultaat is iets nieuws dat toch herkenbaar blijft. Photoshop en filters maken een wezenlijk deel uit van wat hij wil laten zien. In veel van zijn werk gaat het om stilte, natuur, architectuur en om de melancholie over wat er is of zou kunnen zijn.

Herman van den Heuvel experimenteert met het samenvoegen van schilder-, animatie-, en videotechnieken. Losse filmstills worden beeld voor beeld geschilderd, gefotografeerd en dan gemonteerd tot een geschilderde video-loop. De onderwerpen komen van waarnemingen uit zijn omgeving of van beelden uit de actualiteit.
De video “Hommes dance 4” , gebaseerd op opnames van op straat dansende mensen na de kortstondige “bevrijding” van de stad Homs in Syrië door de rebellen in 2011, zal in galerie de Kolk te zien zijn.

Voor Mary Kuiper is de natuur de inspratiebron. Soms ligt haar focus op de perfectie, maar vaker op de imperfectie. Rond 2005 zag zij in Drenthe een merel een nestje maken in de vorm van een kommetje. Dit intrigeerde haar, en toen in het najaar de vogels uitvlogen ontstond haar idee om het verlaten nest te vereeuwigen in brons.
De afgelopen tien jaar maakte ze tientallen bronzen nesten, die ze regelmatig exposeert. Een nest staat symbool voor beschutting, vruchtbaarheid en nieuw leven.
Het verwijst bovendien naar de vergankelijkheid in de natuur.

Cees Smit maakt etsen, lino’s, houtdrukken, materiaaldrukken, gomdrukken en tekeningen op papier, linnen en jute. Hij schrijft gedichten die zijn werk ondersteunen.
Zijn belangrijkste thema is de herinnering : De verbeelding van de herinnering kan willekeurig zijn en ingekleurd door recente ervaringen. Het afdrukken weerspiegelt de werkelijkheid. Vaak snijdt Smit het werk in stroken die hij herschikt, waardoor de afbeelding gefragmenteerd wordt, en hij combineert verschillende technieken in één kunstwerk.

Voor Lieneke van der Velde gaat schilderen steeds om de zoektocht tussen vorm en kleur. Het stedelijk landschap en interieurs zijn de basis. Ze heeft een fascinatie voor complexe bouwsels en stadsgezichten. Enerzijds de strakke dwingende architectuur, anderzijds de steeds veranderende poëzie van landschap, licht en lucht.
Door kleine ingrepen en verrassende kleurstellingen zet ze de werkelijkheid in een nieuw perspectief. Ze experimenteert met olieverf, met een stevig palet, op zoek naar openheid, waarbij ze zich steeds afvraagt: Hoe realistisch moet een werk blijven ?
 
Ad Brand , Avondzon

Ad Brand , Avondzon

 
Herman van den Heuvel , Hommes

Herman van den Heuvel , Hommes

 
Mary Kuiper , Nest

Mary Kuiper , Nest

 
Cees Smit

Cees Smit

 
Lieneke van de Velde

Lieneke van de Velde